Cava eller Corpinnat?

Publicerad
April 13, 2023

Innehåll

• Två vanliga beteckningarna för spansk mousserad dryck är Cava och Corpinnat
• Cava är den äldre och vanligaste klassificeringen medan Corpinnat är nyare med hårdare krav

För att vara så pedagogiska som möjligt tar vi det från början. Vad är en Cava? Kort och gott är Cava en kategori av mousserat vin. Precis som att vi skiljer på böcker genom att kalla vissa deckare och vissa sci-fi behöver vi ett system för att skilja på mousserande vin. Vi kallar viss bubbel för Cava, annan för Champagne och en tredje för Prosecco. För att inte vem som helst ska kunna kalla vad som helst för vad den vill finns vissa krav som måste uppfyllas för att få kalla något Cava.

För Cava gäller följande:

  • Vinet måste vara producerat på någon av druvorna macabeo, xarel-lo, parellada, chardonnay, subirat parent, trepat, garnacha, monastrell och pinot noir.
  • Druvorna måste komma från från ett område som klassas som D.O.  (Denominación de Origen)
  • Vinet måste vara gjort på flaskmetoden (traditionella metoden)
  • Vinet ska ha lagrats på sin jästfällning i minst nio månader
  • Vinet måste ha en alkoholhalt på 10,8–12,8%

Ett vin som uppnår samtliga kriterier tillhör Cava-familjen. Men vad händer om namnet tappar sin exklusivitet? Det blir incest? Eller kraven är inte tillräckliga? Det löser du enkelt genom att skapa en ny kategori med än strängare regler så att inte Cava-fjantarna klassar in i ditt nya team. Det var, nästan, så fallet var när sex olika vinproducenter bestämde sig för att registrera The Association of Wine Producers and Growers Corpinnat (AVEC). I skrivande stund är antalet vinproducenter som anslutit sig till Corpinnat elva, and still counting.

För att få använda sig av beteckningen Corpinnat är regelverket strängare. Vinet måste komma från specifika delar av Penedès. Druvorna måste vara ekologiskt odlade och plockade för hand. Slutligen måste vinet lagrats minst 18 månader på sin jästfällning, dubbelt så länge som Cava.

Det var en kort introduktion om skillnaden mellan D.O. Cava och Corpinnat. Om du inte får nog av detta ämne kan du läsa mer om Corpinnat på: https://www.corpinnat.com

Glöm nu inte att man lär sig bäst genom att kombinera teori med praktik. Ta en kik på närmsta flaskbank och se om du kan hämta ut både Cava och Corpinnat för att ta reda på vad just du föredrar.

Salud!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Genom att prenumerera godkänner du att Vinakademin hanterar dina personuppgifter.
Tack! Du har fått en bekräftelse skickat till din mail.
Något gick fel. Försök igen.
Prenumerera på vårt nyhetsbrev för de bästa vintipsen!
Genom att prenumerera godkänner du att Vinakademin hanterar dina personuppgifter.
Tack! En bekräftelse har skickats till din email.
Något gick fel. Försök igen.