Non-vintage Champagne

Publicerad
April 13, 2023

Innehåll

  • Non-vintage (NV) betyder att ett vin är blandat med druvor från olika årgångar
  • Pol Roger levererar riktigt bra NV-champagne
  • Min favorit någonsin är Bollinger
  • Den mesta prisvärda är Launois

Det är väldigt svårt att hitta någon som inte tycker om champagne. Champagne har blivit synonymt med kvalité, lyx och firande.

På champagneflaskor kan man ofta hitta en årgång, så kallad vintage. Men på en stor del av flaskorna syns inget årtal. Ofta betyder detta att flaskan är en så kallad Non-vintage - den har ingen årgång. Om en flaska är Non-vintage så betyder det att vinmakaren har blandat vin från olika årgångar för att få fram slutresultatet. Nästan alla de stora vinhusen gör detta. Genom denna processen så kan vinhuset fortsätta sälja vin varje år, oberoende på årets väder & druvor.

Non-vintages från champagnehusen försöker uppnå en liknande doft och smak varje år, men blandningen är alltid olika. Dessa Non-vintages är tillverkade för att drickas direkt, och är ofta billigare än vintage champagne. Resultatet blir att NV-champagne blir lite som champagnehusens flaggskepp.

Under 2022 var jag på ett uppdrag att smaka så mycket champagne som möjligt - och främst Non-vintages från de största champagnehusen.

Pol Roger skulle jag vilja klassa som en klassiker. Det är riktigt bra champagne. Historien som lyckats sälja in märket på senare år är att Pol Roger var Winston Churchills favorit. Bra smak Winston!

Min absoluta favorit är Bollingers NV. Det är tyvärr också en av de dyrare, men varenda gång jag smakat så har jag blivit mind-blown. Det är något extra med detta vin som inte går att förklara helt och hållet.

Den mest prisvärda champagnen, och vinnaren i vår blindprovning, är Launois. En otroligt stabil och fin champagne. Går inte att säga något dåligt om den. Flaskan kostar fortfarande över 300 kr, men i relation till champagne måste man säga att det åtminstone är prisvärt.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Genom att prenumerera godkänner du att Vinakademin hanterar dina personuppgifter.
Tack! Du har fått en bekräftelse skickat till din mail.
Något gick fel. Försök igen.
Prenumerera på vårt nyhetsbrev för de bästa vintipsen!
Genom att prenumerera godkänner du att Vinakademin hanterar dina personuppgifter.
Tack! En bekräftelse har skickats till din email.
Något gick fel. Försök igen.