Allt du undrat om Piemonte - Från Barbaresco till Barolo

Publicerad
April 13, 2023

Innehåll

  • Piemonte är en region i nordvästra Italien
  • Kända underregioner är Barolo och Barbaresco
  • Den kändaste druvan i Piemonte är nebbiolo och därefter kommer barbera och dolcetto
  • Matmatchningen går sällan fel om du äter något som är populärt i regionen: Pizza, pasta, svamp eller en fetare köttbit

Piemonte

Piemonte är en region som ligger i nordvästra Italien och är mest känd för sina röda viner. När vi pratar Piemonte så måste vi såklart börja med druvan nebbiolo. Detta är en druvsort som odlas främst i Piemonte men hittas även på andra ställen i världen. Nebbiolo är känd för att producera viner som är fylliga, tanninrika med en komplexa smakprofil. Nebbiolo kallas för "kungen av italienska druvor", vilket säger en del.

Barolo & Barbaresco

När det gäller Piemontes subregioner är Barolo och Barbaresco definitivt de mest kända. Barolo kallas ofta "vinernas kung", vilket är ett ganska djärvt påstående. Men när du smakar på en bra Barolo så förstår du varför.

Barolo är känt för att vara extremt tanninrikt och komplext, med smaker av mörka bär, körsbär, rosor, läder och jordighet. Det är inte ett vin för den svaga själen, men om du är redo för en utmaning kan det vara en otroligt belönande upplevelse.

Barbaresco, å andra sidan, ses ofta som den mer feminina motsvarigheten till Barolo och kallas ofta "vinernas drottning". Det är fortfarande gjort på Nebbiolo-druvor, men vinerna är generellt sett lite lättare än Barolo. Barbaresco bjuder ofta på fantastiska smaker av körsbär, hallon och en kryddighet.

Om du verkligen vill imponera på dina vinälskande svärfar kan du slänga runt några av de mer kända områden i Barolo och Barbaresco. Till exempel finns det Serralunga d'Alba, som är känt för att producera några av de mest tanninrika Barolos. Neive är känt för att producera Barbarescos som är lite mer fina och eleganta.

När det kommer till matchning av mat så funkar den gamla devisen att äta den mat som äts där vinet kommer ifrån. I norra Italien blir det mycket svamp, tryffel, en fet köttbit, pizza bianco eller en krämig pasta.

Barbera & Dolcetto plus mindre kända druvor

Förutom nebbiolo är barbera och dolcetto två kändisar i Piemonte regionen. Barbera är en blå druva som odlas i hela Piemonte regionen och är känd för att producera viner med hög syra och lägre tanniner. Barbera viner är vanligtvis mjukare och mer fruktiga än nebbiolo viner, och även lägre i pris. Barbera viner är också kända för att passa väl till mat, särskilt rätter med tomatbaserade såser.

Dolcetto är också en blå druva som är vanligt förekommande i Piemonte regionen, särskilt i områdena runt Alba och Dogliani. Denna druva producerar viner som är mjuka, fruktiga och lättdruckna, med låga tanniner och hög syra. Dolcetto viner är ofta ungdomliga och dricks bäst just unga, passar bra till en mängd olika maträtter, från pasta, kött och pizza.

Det finns också andra mindre kända druvor som odlas i Piemonte regionen, som freisa, grignolino och pelaverga. Men Nebbiolo, Barbera och Dolcetto är definitivt de mest kända och mest odlade druvorna i regionen.

Om allt detta vinprat får huvudet att snurra (innan du ens fått i dig ett glas) kan du alltid bara hälla upp ett glas nebbiolo och njuta av det utan att fastna för mycket i detaljerna. Trots allt är vin menat att avnjutas och inte analyseras till döds. Så skål för det!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Genom att prenumerera godkänner du att Vinakademin hanterar dina personuppgifter.
Tack! Du har fått en bekräftelse skickat till din mail.
Något gick fel. Försök igen.
Prenumerera på vårt nyhetsbrev för de bästa vintipsen!
Genom att prenumerera godkänner du att Vinakademin hanterar dina personuppgifter.
Tack! En bekräftelse har skickats till din email.
Något gick fel. Försök igen.