Vad betyder egentligen DOC och DOCG?

Publicerad
May 1, 2023

Innehåll

  • Appellationerna DOC och DOCG är två kvalitetsbeteckningar för italienska viner.
  • DOC står för Denominazione di Origine Controllata, vilket kan översättas som "kontrollerad ursprungsbeteckning".
  • DOCG står för Denominazione di Origine Controllata e Garantita, vilket betyder "kontrollerad och garanterad ursprungsbeteckning".

Appellationerna DOC och DOCG är två kvalitetsbeteckningar för italienska viner.

DOC står för Denominazione di Origine Controllata, vilket kan översättas som "kontrollerad ursprungsbeteckning". Detta är en kvalitetsbeteckning som ges till viner som tillverkas i en specifik region och enligt en uppsättning regler för vinframställning. Dessa regler kan inkludera vilka druvor som får användas, hur vinet måste tillverkas och lagras, och vilka alkoholhaltiga styrkor som är tillåtna.

DOCG står för Denominazione di Origine Controllata e Garantita, vilket betyder "kontrollerad och garanterad ursprungsbeteckning". Denna kvalitetsbeteckning är mer strikt än DOC och tilldelas endast till viner som uppfyller högre krav på kvalitet och tradition. Till exempel måste vinerna kontrolleras av en oberoende myndighet för att säkerställa att de uppfyller de strikta produktionsreglerna.

Att välja en flaska vin med en DOC eller DOCG-appellation kan vara ett bra sätt att garantera kvaliteten på vinet. Beteckningen garanterar att vinet har tillverkats enligt strikta regler och kriterier som är specifika för den region och druva som används, vilket ofta resulterar i högkvalitativa viner med distinkta smaker och dofter. Dock är det ingen garanti för att vinet kommer tillfredsställa just dina smaklökar. Så att hålla kolla på kvalitetsstämplar är viktigt, men att veta vad man själv tycker om är än viktigare.

Skål!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Genom att prenumerera godkänner du att Vinakademin hanterar dina personuppgifter.
Tack! Du har fått en bekräftelse skickat till din mail.
Något gick fel. Försök igen.

Relaterade viner

Inga sökträffar.
Prenumerera på vårt nyhetsbrev för de bästa vintipsen!
Genom att prenumerera godkänner du att Vinakademin hanterar dina personuppgifter.
Tack! En bekräftelse har skickats till din email.
Något gick fel. Försök igen.