Frankrikes kändaste vinregioner!

Publicerad
July 3, 2023

Innehåll

-Bourgogne är känt för sina prestigefyllda vingårdar

-Champagne för sina mousserande viner

-Rhônedalen för sina Syrah och Grenache dominerande blandningar

-Loiredalen för sina Chenin Blanc och Sauvignon Blanc viner

-Bordeaux för sina klassiska röda blandningar och söta vita viner.

Vinlandet Frankrike!

Så du tror att Frankrike bara handlar om Eiffeltornet, croissanter och berömda modehus? Tänk om! Frankrike är också hem till några av de mest berömda och utsökta vinerna i världen. Från de kraftfulla röda vinerna i Bordeaux till de delikata vita vinerna i Loiredalen, erbjuder Frankrikes vinregioner något för varje smaklök. Men med så många regioner och druvsorter att välja mellan, kan det vara överväldigande att veta var man ska börja. Oroa dig inte, för i den här artikeln kommer vi att utforska Frankrikes största vinregioner och vad som gör dem unika. Så, häll upp en stor kopp kaffe (eller vin) , luta dig tillbaka och låt oss ta en resa genom vinlandet Frankrike!

Bourgogne

Bourgogne ligger i östra Frankrike och är hem till några av världens mest prestigefyllda vingårdar. Regionen är uppdelad i fem huvudområden, var och en med sin unika terroir och druvsort. Chablis, som ligger längst norrut i Bourgogne, är känt för sin ekfria, mineraldrivna Chardonnay. Côte de Nuits är känt för sina rika, komplexa Pinot Noir viner, medan Côte de Beaune är känt för sina eleganta, fruktiga Chardonnay viner. Côte Chalonnaise och Mâconnais är hem för mer prisvärda Bourgogne viner som fortfarande erbjuder utmärkt kvalitet och komplexitet. Vill du läsa mer om Bourgogne klicka HÄR!

Champagne

Champagne ligger i nordöstra Frankrike och är känt för sina mousserande viner, som tillverkas med den traditionella metoden. Champagne är uppdelat i fem huvudområden: Montagne de Reims, Vallée de la Marne, Côte des Blancs, Côte de Sézanne och Côte des Bar. Varje underregion har sin unika terroir, som bidrar till den övergripande smakprofilen av Champagne. Montagne de Reims och Vallée de la Marne är kända för sina Pinot Noir dominerande blandningar, medan Côte des Blancs är känt för sina Chardonnay dominerande blandningar.

Rhônedalen

Rhônedalen ligger i sydöstra Frankrike och är uppdelad i två huvudområden: Norra Rhône och Södra Rhône. Norra Rhône är känt för sina Syrah dominerande rödviner, särskilt i appellationerna Côte-Rôtie och Hermitage. Regionen producerar också några av Frankrikes mest kända vita viner, som Condrieu och Château-Grillet, som är gjorda av Viognier. Södra Rhône är känt för sina Grenache dominerande blandningar, särskilt i appellationerna Châteauneuf-du-Pape och Gigondas. Regionen producerar också ett utbud av andra röda och vita blandningar, som Côtes du Rhône och Tavel rosé!

Loiredalen

Loiredalen ligger i centrala Frankrike och är uppdelad i fyra huvudområden: Pays Nantais, Anjou-Saumur, Touraine och Övre Loire. Pays Nantais, som ligger längst västerut i Loiredalen, är känt för sina friska, mineraldrivna Muscadet viner, som är gjorda av druvan muscadet. Anjou-Saumur, som ligger längre inåt landet, är känt för sina torra och söta Chenin Blanc viner, liksom sina Cabernet Franc dominerande rödviner som får mer och mer uppmärksamhet. Touraine, som ligger i mitten av Loiredalen, är känt för sina Sauvignon Blanc dominerande vita viner men kanske mest känd är deras Chenin blanc från Vouvray som gör både stilla och mousserande viner. Regionen producerar också några röda blandningar gjorda av Cabernet Franc, mest kända är de från Chinon. Övre Loire är den minsta av de fyra områdena i Loiredalen och är känt för sina högkvalitativa Sauvignon Blanc viner, särskilt i appellationerna Sancerre och Pouilly-Fumé. I Sancerre görs även lite rött vin på druvan Pinot Noir.

Bordeaux

Bordeaux ligger i sydvästra Frankrike och är känt för sina klassiska röda blandningar gjorda av cabernet sauvignon, merlot, cabernet franc och andra druvsorter. Regionen är uppdelad i två huvudområden: Vänstra stranden och Högra stranden. Vänstra stranden, som ligger på den västra sidan av floden Gironde, är känt för sina kraftfulla, tanninrika viner från Médoc, som inkluderar appellationerna Pauillac, Margaux, St-Julien och St-Estèphe. Högra stranden, som ligger på den östra sidan av Gironde , är känt för sina mjukare, mer fruktiga viner från Saint-Émilion och Pomerol gjort på druvan merlot och cabernet franc . Bordeaux är också känt för sina söta vita viner, särskilt i appellationen Sauternes som ofta är gjort på en majoritet Sémillon med en nypa Sauvignong Blanc eller Muscadelle .

Sammanfattningsvis

Sammanfattningsvis erbjuder Frankrikes olika vinregioner en stor mångfald av druvsorter och terroir, som ger upphov till olika stilar och smakprofiler av vin. Bourgogne är känt för sina prestigefyllda vingårdar, Champagne för sina mousserande viner, Rhônedalen för sina Syrah och Grenache dominerande blandningar, Loiredalen för sina Chenin Blanc och Sauvignon Blanc viner och Bordeaux för sina klassiska röda blandningar och söta vita viner. Oavsett vilken region man väljer att utforska, är Frankrike en skattkammare för vinälskare.

Salut!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Genom att prenumerera godkänner du att Vinakademin hanterar dina personuppgifter.
Tack! Du har fått en bekräftelse skickat till din mail.
Något gick fel. Försök igen.

Relaterade viner

Inga sökträffar.
Prenumerera på vårt nyhetsbrev för de bästa vintipsen!
Genom att prenumerera godkänner du att Vinakademin hanterar dina personuppgifter.
Tack! En bekräftelse har skickats till din email.
Något gick fel. Försök igen.