Allt om vinerna från vinregionen Toscana

Publicerad
September 24, 2023

Innehåll

  • Chianti DOCG är det mest välkända Toscanska vinet och Chianti Classico är den mer prestigefyllda appellationen
  • Brunello di Montalcino DOCG lagras fem år varav två år på ekfat. Vinet är rikt, kraftfullt och har högre alkoholhalt
  • Vino Nobile di Montepulciano DOCG framställs av Sangiovese klonen Prugnolo. Resultatet är ett vin med en komplex bukett av röda bär, läder och kryddor.
  • Super Tuscans  följer inte den traditionella Toscanska vinframställlningen. Använder icke-inhemska druvsorter, som Cabernet Sauvignon och Merlot, och åldras på små ekfat.

En resa genom Italiens berömda vinregion - Toscana

Toscana är en av de mest berömda vinregionerna i Italien, och det av goda skäl. Med sina vackra kullar, pittoreska vingårdar och flera hundra år gamla vinmakartraditioner har Toscana blivit synonymt med några av världens mest älskade viner. Från de fruktiga Chianti till det djärva och komplexa Brunello di Montalcino har Toscana något att erbjuda för varje vinälskare.

Historien om vinframställning i Toscana går tillbaka till etruskerna, som var de första att odla druvor i regionen. Sedan dess har Toscana blivit känt för sin vinproduktion, och många av dess viner har fått internationell berömmelse. Idag är regionen hem till många kända vinappellationer, var och en med sina egna unika egenskaper och stilar. Behöver du friska upp minnet gällande DOC och DOCG så har vi ett inlägg om det HÄR!

Chianti DOCG och Chianti Classico DOCG

Chianti är kanske det mest välkända toskanska vinet, som ofta är en blend till störst del av druvan Sangiovese. Vinet är uppkallat efter Chianti regionen, som omfattar ett stort område i centrala Toscana. Chiantiviner är vanligtvis medel fylliga med en frisk syra, vilket gör dem till en utmärkt matchning till mat. Vinerna lagras ofta på ståltank och släpps till marknaden utan längre lagring. På vissa Chianti viner står det Riserva vilket betyder att vinet har lagrat i minst 2 år. Övriga regler är att 70-100% av druvorna ska vara sangiovese, alkoholhalten får inte understiga 11,5% och maximalt skördeuttag är 63 hektoliter per hektar (1 hektoliter=100 liter).

Chianti Classico, som anses vara den mest prestigefyllda Chianti appellationen har strängare regler. Området där druvorna kommer ifrån blir betydligt mindre, gårdarna ligger på högre höjd, vinerna måste vara gjorda på minst 80% sangiovese och skördeuttaget är maximalt 52,5 hektoliter per hektar.

Brunello di Montalcino DOCG

Brunello di Montalcino är ett annat berömt toscanskt vin som framställs på 100% av druvan Sangiovese, här är det alltså inte tillåtet med blend. Dessa viner är ofta mer kraftfulla och komplexa jämfört med Chianti. Vinet är uppkallat efter staden Montalcino, belägen i södra delen av Toscana. Brunello di Montalcino viner åldras i minst fem år, men vissa producenter väljer att åldra dem ännu längre. Av de 5 åren måste minst 2 år vara på ekfat, oftast botti fat. Resultatet är ett rikt och kraftfullt vin, med högre alkohol och smaker av mörka frukter, läder och tobak.

Viste du att brunello bara är ett annat namn för druvan sangiovese? Och när du ser Di eller Da betyder det att druvorna kommer från området som står bakom, i detta fall Montalcino.

Vino Nobile di Montepulciano DOCG

Vino Nobile di Montepulciano framställs av druvan Prugnolo Gentile, en klon av Sangiovese. Vinet är uppkallat efter staden Montepulciano, belägen i sydöstra Toscana. Vino Nobile di Montepulciano viner lagras i minst två år, men vissa producenter väljer att lagra dem ännu längre. Resultatet är ett vin med en komplex bukett av röda bär, läder och kryddor. Lite blommigare och snällare än Brunello vinerna.

Super Tuscans

Super Tuscans är en grupp av viner som inte följer de traditionella toscanska vinframställningsmetoderna. Istället framställs de med icke-inhemska druvsorter, som Cabernet Sauvignon och Merlot, och åldras ofta på små franska ekfat, barrique. Resultatet blir ett vin som är mer fylligt, tydligare fatkaraktär och mer mörka bär än traditionella toskanska viner. Visa gillar den här stilen medan andra tycker eken tar över Sangioveses mer subtila smakprofil. Några av de mest kända Super Tuscans inkluderar Sassicaia, Ornellaia och Tignanello.

Slutsats

Toscana är en region som är rik på historia, tradition och vin. Från den det komplexa och eleganta Brunello di Montalcino till de ekiga och Bourdeux inspiererande Super Tuscans så finns det något för varje vinälskare. Oavsett om du njuter av ett glas vin i en pittoresk vingård eller avnjuter en flaska hemma med vänner, kommer vinerna från Toscana att imponera.

CinCin!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Genom att prenumerera godkänner du att Vinakademin hanterar dina personuppgifter.
Tack! Du har fått en bekräftelse skickat till din mail.
Något gick fel. Försök igen.
Prenumerera på vårt nyhetsbrev för de bästa vintipsen!
Genom att prenumerera godkänner du att Vinakademin hanterar dina personuppgifter.
Tack! En bekräftelse har skickats till din email.
Något gick fel. Försök igen.