Madeira - Vulkanön med det smakrika vinet

Publicerad
July 25, 2023

Innehåll

  • Madeira har en rik historia med en unik produktionsmetod där man tillsätter 95%-ig druvsprit och använder upphettningstekniken "estufagem"
  • De fyra ädeldruvorna är Sercial (torrt), Verdelho (medium torrt), Bual (medium sött) och Malvasia (sött)
  • De finns fem olika ålderskategorier för Madeira: Three years, Five yeras Old Reserve, Ten years Old Special Reserve, Colheita och Frasqueira

Madeira

Madeira, den förtrollande ön belägen i Atlanten utanför Portugals kust, är inte bara känd för sin skönhet och varma klimat. Den bär också på en lång historia av att producera unika och utsökta viner som har erövrat hjärtan runt om i världen, speciellt i Sverige under tidigt 1900-tal. I den här bloggposten ska vi utforska det spännande vinet på Madeira, upptäcka dess speciella tillverkningsmetod och smaka på dess förtrollande viner.

Unik Produktion: Madeiravin är känt för sin exceptionella hållbarhet och långa lagringspotential. Ett öppet Madeiravin av hög kvalitet kan stå sig i mer än 18 månader. Hemligheten bakom dess unika karaktär ligger i det traditionella sättet att producera vinet på. Efter skörd pressas druvorna och jäses till vin, sedan tillsätter man druvsprit med en alkoholhalt på 95%. På de söta vinerna har man i druvspriten innan jäsningen är klar och på de torra har man i druvspriten efter jäsning . Sedan genomgår vinet en speciell upphettningsteknik kallad "estufagem", där det lagras i upphettade tankar eller fat under noggrant kontrollerade temperaturer. Denna process bidrar till att utveckla den typiska Madeira-karaktären och ge vinet dess karaktäristiska nötiga och karamelliserade smaker.

Mångfald av Druvsorter: Madeira producerar viner från olika druvsorter, var och en med sin egen karaktär och smakprofil. Oftast har man både gröna och blåa druvor  i vinet men de mest framstående är de gröna. Namnet på de gröna druvorna är också namnet på stilen: Malvasia, Bual, Verdelho och Sercial. Malvasia ger rika och söta viner med toner av torkad frukt och karamell. Bual erbjuder fylliga viner med toner av rostade nötter och torkade aprikoser. Verdelho ger fruktiga och friska viner med en balanserad sötma, medan Sercial erbjuder torra och eleganta viner med toner av citrus och nötter.

Stil och Sötma: Madeiraviner varierar i stil och sötma och kan kategoriseras enligt fyra huvudsakliga typer: Sercial (torrt), Verdelho (medium torrt), Bual (medium sött) och Malvasia (sött). Denna uppdelning gör att vinälskare kan hitta sin favoritstil beroende på sina personliga preferenser och smakupplevelser.

Smakupplevelse: När du provar Madeiravin får du uppleva en fantastisk symfoni av smaker. Dess karaktäristiska nötiga toner, kombinerat med toner av torkad frukt, karamell, citrus och rostade nötter, skapar en komplex och förförisk palett av smaker som utvecklas och förbättras med åldern.

Användning och Servering: Madeiravin är en mångsidig dryck som kan avnjutas på olika sätt. Dess sötma och komplexa smaker gör det möjligt att njuta av Madeiravin på egen hand eller som en avslutande digestif efter en måltid. Det kan också användas som en utsökt ingrediens i matlagning och som ett komplement till desserter. När det gäller servering rekommenderas det att Madeiravin serveras vid en något svalare temperatur än traditionella röda eller vita viner. För torra stilar som Sercial och Verdelho kan en temperatur på runt 12-14 grader vara lämplig, medan de sötare stilarna som Bual och Malvasia kan serveras något varmare vid cirka 16-18 grader. Madeiravin är också känt för sin exceptionella lagringspotential, vilket innebär att du kan njuta av vinet direkt eller låta det mogna och utvecklas under lång tid. Den förtrollande karaktären hos äldre Madeiraviner, som har åldrats många år i fat, erbjuder en intensivare och mer komplex smakupplevelse.

Madeiras sorter utifrån ålderskategorisering:

Three years Old: Tre år gammal Madeira är en ung stil som erbjuder friska och fruktiga smaker. Det lagras vanligtvis i rostfria ståltankar och genomgår en kort upphettning. Trots sin ungdom visar Tre år gammal Madeira en viss komplexitet och kan avnjutas som aperitif eller tillsammans med lättare efterrätter.

Five years Old Reserve: Fem år gammal Reserva Madeira har spenderat minst fem år i ekfat och har fått ytterligare djup och komplexitet. Denna stil har en rikare fyllighet och visar en rad smaker, inklusive karamell, toffee, torkad frukt och nötter. Den har en rikare munkänsla och kan avnjutas på egen hand eller tillsammans med en mängd olika efterrätter, ostar eller till och med smakrika rätter.

Ten years Old Special Reserve: Tio år gammal Special Reserva Madeira är en premiumstil som har åldrats i minst tio år. Denna förlängda åldringsprocess bidrar till en större koncentration av smaker och aromer. Vinet utvecklar toner av mörk choklad, kaffe, kryddor och torkad frukt. Tio år gammal Specialreserva Madeira är ett sofistikerat och mångsidigt vin som passar bra att avnjutas efter en måltid eller tillsammans med rika efterrätter.

Colheita: Colheita Madeira hänvisar till ett vin från en specifik årgång som har åldrats i minst fem år på ekfat. Det är gjort av druvor som skördats under ett enda år och visar de unika egenskaperna hos den specifika årgången. Colheita erbjuder komplexitet med en mängd olika smaker och aromer, inklusive karamell, honung, citrusfrukt och kryddor. De är utmärkta val för speciella tillfällen eller som följeslagare till efterrätter eller ostar.

Frasqueira: Frasquiera Madeira är höjdpunkten av Madeira. Det är ett sällsynt och exceptionellt vin som har åldrats i minst 20 år på ekfat. Frasquiera kännetecknas av sin otroliga komplexitet och sitt djup av smaker. Det visar en bred variation av aromer, inklusive torkad frukt, karamell, choklad, kryddor och nötter. Denna Madeira är mycket eftertraktad av vinentusiaster och betraktas ofta som en riktig skatt.

Sammanfattningsvis är Madeira en skatt inom vinvärlden och en fantastisk upptäckt för vinälskare. Dess unika produktionshistoria, mångfald av druvsorter och förmåga att åldras under lång tid ger upphov till en extraordinär dryck. Så ge dig ut på ett smakäventyr och upplev magin hos Madeiraviner som en aperitif, digestif eller till desserten. Det är en resa du inte vill missa!

Saude!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Genom att prenumerera godkänner du att Vinakademin hanterar dina personuppgifter.
Tack! Du har fått en bekräftelse skickat till din mail.
Något gick fel. Försök igen.

Relaterade viner

Inga sökträffar.
Prenumerera på vårt nyhetsbrev för de bästa vintipsen!
Genom att prenumerera godkänner du att Vinakademin hanterar dina personuppgifter.
Tack! En bekräftelse har skickats till din email.
Något gick fel. Försök igen.