Det mytomspunna portvinet - Portugals stolhet

Publicerad
August 7, 2023

Innehåll

  • Portvinet blev en internationella kändis i slutet av 1600-talet när Engelsmännen började importera stora mängder från Porto
  • Portvin tillverkas genom att göra ett klassiskt basvin men tidigt i jäsningen tillsätts en neutral druvsprit även kallat Brandy. Detta för att stoppa processen och bevara vinets naturliga sötma
  • Portvin finns i flera olika stilar: Vit port, Rosé, Tawny port, Ruby Port, Vintage port, Colheit, Late bottled vintage
  • Port passar perfekt som en digestif, till en kraftigare dessert eller mogna ostar som stilton

Portvin

Portvin, med sina fängslande smaker och rika historia, har fascinerat vinentusiaster i århundraden. Detta starkvin, med sina rötter i den pittoreska hamnstaden Porto i Portugal, har en unik produktionsprocess och en distinkt smak som skiljer sig från andra viner. I detta inlägg bjuder vi dig ut på en resa genom den fascinerande världen av portvin, där vi utforskar dess ursprung, stilar och den konstnärlighet som ligger bakom dess tillverkning.

En Kort Historia: Exakt hur och när Portvinet såg sitt ljus har vi inte lyckats luska reda på. Men när Portvinet gick från lokalkändis till internationella stjärna pekar historierna åt samma riktning. I slutet av 1600-talet stod Englad och Frankrike i krig så Britterna behövde leta efter vin på annat håll. De fick upp ögonen för Portugal men tyckte att vinerna var lite klena jämfört med de tunga Bordeuxvinerna. Brittiska vinhandlare sökte sig längre in i Dourodalen och där fann de vinet de letat efter. Ett vin med styrka och smak. Att Portugiserna hade tillsatt brandy (druvsprit) förstärkte inte bara smaken utan förbättrade också hållbarheten och var mer lämpad för den långa båtresan till England. Dourodalens idealiska klimat, med sina branta terrasser och skifferjord, erbjöd perfekta förhållanden för odling av de druvor som senare skulle bli grundvalen för portvin. Druvorna och vinet göras alltså inte i Porto utan i Dourodalen och skeppas sen till Porto där det lagras.

Tillverkningen av Portvin: Tillverkningen av portvin är en process som kombinerar traditionella metoder med moderna tekniker. Producenten börjar med att göra ett klassiskt basvin men tidigt i jäsningen tillsätts en neutral druvsprit även kallat Brandy. Detta för att stoppa processen och bevara vinets naturliga sötma. Druvspriten man tillsätter är 77% i alkoholhalt och bidrar till att vinet hamnar på kring 20% och samtidigt bevarar sin söta smak. Portvin har ofta en sockerhalt på 100 g/liter, vilket kan jämföras med Champagne som ofta ligger mellan 3-12 g/liter eller en Coca-Cola som hamnar på stabila 106 g/liter.

Portvinstilar: Portvin erbjuder ett brett utbud av stilar som tilltalar olika smakpreferenser. Kategoriseringen utgår från färg (vit, rosé, tawny läderbrun och ruby) tillverkningsprocess och lagring. Några populära stilar inkluderar: 

  • Vit port och Rosé: Vit Port görs på gröna druvor och är den enda Porten som finns som torr (Dry). Standarden är ekfatslagring 2-3 år men det finns även Reserve som lagrats 3-7 år. Båda stilarna är klara att drickas direkt och behöver ingen vidare lagring på flaska. Aromprofilen är aprikos, honung, citrus och nötter. Rosé Port tillverkades först 2008 och basvinet görs på samma sätt som vanlig rosé.
  • Tawny Port: Denna stil åldras på små ekfat, vilket exponerar vinet för mycket syre och ek, vilket bidrar till smak och utseende. Tawny betyder läder och kommer från en rödbruna färgen vinet får från exponering mot ek och syre. All frukt och bär, så även druvjuicen, får en brunare färg när det får mer och längre kontakt med syre. Aromprofilen är nötig, kanel, kaffe och torkad frukt. Tawny port kan sedan sub-kategoriseras utifrån hur länge de legat på ekfaten. Standard är 2-3 år, Reserve 3-6 år, Aged Tawny 10-40 år och till sist Colheita som är årsgångsbetacknad och legat minst 7 år på fat. All Tawny är klara att drickas direkt, du behöver själv inte lagra vinet ytterligare.
  • Ruby Port: Känd för sin livfulla röda färg och fruktiga smaker. Ruby Port åldras på stora ekfat vilket leder till fruktigare smak som röda och mörka bär men du kan också hitta toner som kanel och choklad. Ruby åldras relativt kort på ekfat för att bibehålla sin fruktighet. Ruby finns i Standard (2-3 år på ekfat) och Reserve (5-6 år på ekfat) vilka är redo att drickas direkt efter du köpt dem.
  • Vintage Port: Enligt många Rolls-Roycen inom Port. Detta vin görs av de finaste druvorna från endast en årgång. Det åldras först 2-3 år på stora ekfat och sedan ska DU som köpare lagra vinet på flaska i 20-40 år!! Vintage Port är en komplex smakexplosion - björnbär, choklad, kryddig, choklad, plommon och lakrits. Kraftig kropp och integrerade tanniner.
  • Late bottled vintage (LBV): Precis som Vintage port ett årgångsbetecknat vin men klassar inte in i kategorin in som en Vintage Port. Vinet ligger 4-6 år på ekfat och är redo att drickas direkt efter buteljering.

Kombination och Njutning: Portvinets mångsidighet gör det lämpligt för olika tillfällen och matkombinationer. Dess rikhet och sötma kompletterar en rad desserter, som chokladbaserade kreationer, mogna ostar som stilton och enklare snacks som rostade nötter. Rosé och vit Port kan avnjutas som de är, men vill du vara lite vulgär så blandar du med tonic och få en trevlig Port tonic drink, toppa med mynt och citrus så har du en läskande sommardrink. 

Slutsats: Portvinets komplexa smaker, olika stilar och historien bakom det gör det till ett älskat vin bland vinentusiaster världen över. Oavsett om det dricks för sig själv, kombineras med läckra desserter eller mogna ostar så fortsätter portvinet att fascinera våra sinnen och erbjuda en tidlös upplevelse som sträcker sig över generationer. När du utforskar portvinets värld, förbered dig på att förtrollas av konstnärskapet, historien och de enastående smakerna som har gjort det till en oöverträffbar klassiker inom vinets värld.

Saude!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Genom att prenumerera godkänner du att Vinakademin hanterar dina personuppgifter.
Tack! Du har fått en bekräftelse skickat till din mail.
Något gick fel. Försök igen.

Relaterade viner

Inga sökträffar.
Prenumerera på vårt nyhetsbrev för de bästa vintipsen!
Genom att prenumerera godkänner du att Vinakademin hanterar dina personuppgifter.
Tack! En bekräftelse har skickats till din email.
Något gick fel. Försök igen.