Chardonnay

Vad är chardonnay?

En gång i tiden kunde en beställning lyda under ABC - Anything But Chardonnay. Det var ett tag sedan och nu är Chardonnay en populär druva som leder till många fina viner. Chardonnay är en tålig druva som klarar det mest och som minst sagt är mångfacetterad. Druvan är inte så aromatiskt som många andra -lite citrus, äpple, mellon med bra syra. Den tar desto större avtryck från terroir och vinmakningsmetod. När det kommer till typ av viner så ger den upphov till allt mellan himmel och jord: mouserat, fatlagring, ståltank, söta, endruvsivn och även blend.  

Hur smakar Chardonnay?

Hur smakar en Chardonnay? Det är en fråga med många svar eftersom det beror helt vart druvan är odlad! Chardonnay från varmare klimat, ofta nya världen, kan ge mer tropiska toner som banna, persika och mango. Medan en Chardonnay från ett kallare klimat som norra Frankrike, mer specifikt Chablis ger vinerna tydligare mineralitet (stål, sten, flinta)  och har toner av citrus, äpplen och päron. Slutligen om vinerna kommer från ett klimat mitt emellan som bourgogne med ett mer moderat klimat får vinerna tydligare smak av stenfrukt (persika, melon).

Många är säkert bekanta med Chardonnay som en smörigt och ekigt vin. Dessa smaker kommer från tillverkningsprocessen. Om vinet på något sätt varit i kontakt med ek ger det smak av vanilj medan om om vinet varit med om en process som kallas malolaktisk jäsning får det en smak av smör och bröd. Vill du läsa mer om malolaktisk jäsning har vi skrivit ett blogginlägg om det!

Var odlas Chardonnay?

Håll i hatten för när vi pratar Chardonnay så pratar vi återigen…FRANKRIKE! De flesta har nog hört talas om Chardonnay från Bourgogne. Ofta står det inte på flaskorna att det är druvan chardonnay utan ofta står endast området eller byn och så räknar producenten med att den som dricker vinet känner till området och att vinerna görs på Chardonnay. Onödigt och svårt kan tyckas men det är så fransmännen har valt att utforma sina etiketter. De klassiska områdena i Bourgogne är Cote de baeune och Maconnais.  Cote de baeune är hjärtat i bourgogne och härifrån kommer många av de mer exklusiva vinerna. Sen kanske du har hört om det blygsamma området Champagne, detta ligger också i bourgogne och ger upphov till många fina viner.

Chardonnay i Kalifornien: Sonoma County ger ett svalt klimat. Carneros ger ett måttligt klimat och det är även här som vi får en kraftig ekfatslagrad chardonnay, vilket är typiskt för den kaliforniska chardonnayn. Central Valley ligger mer inåt landet och mer söderut vilket ger enkla bordsviner, precis som de södra delarna av frankrike.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev för de bästa vintipsen!
Genom att prenumerera godkänner du att Vinakademin hanterar dina personuppgifter.
Tack! En bekräftelse har skickats till din email.
Något gick fel. Försök igen.