Vad är egentligen ett Amarone vin?

Publicerad
April 13, 2023

Innehåll

  • Vart kommer Amarone viner ifrån?
  • Hur produceras Amarone viner?
  • Vad är appassimentometoden?
  • Vad smakar det och vad passar det till?

Hur många gånger har du inte hört någon i bekantskapskretsen säga att Amarone viner, det är fina grejer det. Men vad är egentligen ett Amarone vin? Efter detta inlägg kommer du förhoppningsvis aldrig känna dig generad nästa gång det snackas Amarone.

Låt oss ta det från början. Amarone är ett rödvin som är tillverkat i regionen Veneto som ligger i nordöstra Italien. Alkoholhalten ska vara minst 14% och restsockerhalten får inte överstiga 12g/l. Vinet är gjort på en blend som ska vara minst 45% Corvina eller Corvinone, sen får det innehålla 30% eller mindre av rondinella, och 25% eller mindre av annan druvsort som odlas i Veneto.

Utöver att endast vissa druvor tillåts måste 100% av druvorna genomgå appassimentometoden. Metoden innebär att druvorna torkas under flera veckor på stora mattor av plast eller halm innan pressning. Även andra Valpolicella viner görs med appassimentometoden men då behöver inte 100% av druvorna genomgått torkningen. Torkningsprocessen koncentrerar sockret och smaken i druvorna, vilket resulterar i ett vin med fyllig kropp och rik smak.

Amarone är känt för att bjuda på smaker som mörka körsbär, björnbär och även smaker av choklad, kaffe och en viss kryddighet. Vinet lagras vanligtvis under flera år på ekfat innan det går ut till försäljning. Lagringen bidrar ofta till mer komplexitet och djup i smaken. Amarone är känt som ett av italiens mest prestigefyllda viner och passar ofta bra till smakrikt nötkött, mogna ostar eller varför inte en pizza? Vilken dag är din Amarone dag?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Genom att prenumerera godkänner du att Vinakademin hanterar dina personuppgifter.
Tack! Du har fått en bekräftelse skickat till din mail.
Något gick fel. Försök igen.
Prenumerera på vårt nyhetsbrev för de bästa vintipsen!
Genom att prenumerera godkänner du att Vinakademin hanterar dina personuppgifter.
Tack! En bekräftelse har skickats till din email.
Något gick fel. Försök igen.