Bästa vinerna för påsken 2024

Publicerad
March 22, 2024

Innehåll

  • Till apertif, förrätt eller fisk: André Clouet Grand Réserve, Trimbach riesling eller Leth Grüner Veltliner Familien Reserve
  • Till lamm, köttbullar och andra varmrätter: Black Stallions Pinot Noir eller E. Guigal Côtes-du-Rhône
  • Till sill och ägg: öl och nubbe

Vilket vin ska du ha till påskmaten?

Påsken kryllar av olika rätter så att välja vin är inte alltid så lätt. Men vi guidar dig igenom de viner vi tycker hör hemma på påskbordet!

Till lamm, köttbullar och andra mustiga rätter

E. Guigal är en anrik producent som grundades 1946 i Cote-Rotie, producenten gör viner i alla prisklaser och deras instegs Côtes-du-Rhône passar perfekt till varmrätterna - speciellt lammet! Vinet bjuder aromer av björnbär, skogshallon, vitpeppar och viol. En klassisk syrah som är medelfylligt med tydliga tanniner och medium syra.

Önskar du något mjukare och rundare rekommenderar vi Black Stallions Pinot Noir från  Sonoma Country i Kalifornien. Här har vi betydligt mjukare tanniner, högre syra och fylligare kropp. Detta är en utmärkt matchning till det mesta på påskbordet. Ska du bara välja ett vin skulle vi rekommendera denna skönhet. Vinet är tillverkat av 100% pinot noir och ha lagrats 1 år på franska ekfat. Vinet får en fin balans mellan rödfrukt, som jordgubbar och hallon, och fattoner som vanilj, choklad, kaffe och kryddor.

Apertif, förrätt och fisk

För att starta hela påsken tycker vid du ska slå på stort! Hur gör man det? Jo med champagne! Under högtider så borde champagnen vara lika obligatorisk som sillen. Tyvärr kryllar inte den gråa vardagen av firande och högtider, så när det väl händer fega inte! Vi föreslår att du kör på André Clouet Grand Réserve som är en  Blanc de noir vilket innebär 100% pinot noir. Vilket visar sig på smaken genom mer röd frukt. Vinet är torrt, fina bubblor, hög syra och toner av röda svenska äpplen och toast.

Till förrätt och fisk rekommenderar vi ett vin på druvan riesling och mer exakt Trimbach men den kyckling-gula etiketten. Denna Riesling från Alsace i Frankrike är knastertorrt, en skyhög syra och bjuder på toner av mineralitet, petroleum, citrus, gröna äpplen och krusbär. Vinet är också ett utmärkt val för de som vill njuta av en aperitif medan man väntar på gästerna. För dem som vill ha något som matchar en pepprigare eller mer kryddad fisk, rekommenderar vi istället Leth Grüner Veltliner Familien Reserve från Österrike. Detta torra och kryddiga vitvin har en härlig balans av fruktighet och pepprigt och är en perfekt matchning till kryddigare fiskar på påskbordet.

Sill & ägg?!

I vanlig, kanske tråkig, ordning avråder vi från vin till sill och ägg. Vill du utmana ödet så testa hitta ett vin till sill och ägg men med en övervägande risk för korsfästning. Välj istället en god lager och kanske iskall nubbe akvavit.

Skål för god mat, goda viner och trevligt sällskap.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Genom att prenumerera godkänner du att Vinakademin hanterar dina personuppgifter.
Tack! Du har fått en bekräftelse skickat till din mail.
Något gick fel. Försök igen.

Relaterade viner

Prenumerera på vårt nyhetsbrev för de bästa vintipsen!
Genom att prenumerera godkänner du att Vinakademin hanterar dina personuppgifter.
Tack! En bekräftelse har skickats till din email.
Något gick fel. Försök igen.