Naturvin, biodynamiskt vin och ekologiskt vin. Vad är det egentligen?

Publicerad
April 19, 2023

Innehåll

  • Naturvin, biodynamiskt vin och ekologiskt vin blir allt vanligare och vanligare
  • Naturvin har ingen övergripande certifiering men är oftast ekologiskt, handskördade druvor, användning av vildjäst och försiktig användning av sulfiter
  • Biodynamiskt vin följer principen för biodynamiskt jordbruk, använder åtta olika naturpreparat som bereds i kohorn och tar hänsyn till månens faser andra kosmiska händelser
  • Ekologiskt vin använder inga kemiska bekämpningsmedel och inget konstgödsel. Istället använder dem naturgödsel och naturliga bekämpningsmedel

Naturvin, biodynamiskt vin och ekologiskt vin

Vinutbudet har utvecklats mycket under de senaste åren. Förutom traditionella viner finns nu också en mängd olika alternativ som är populära bland vinkännare och vinentusiaster. Naturvin, biodynamiskt vin och ekologiskt vin är tre exempel som du kanske någon gång stött på och kliat dig i huvudet över. Vinerna har vunnit popularitet på grund av deras unika smaker, tilltalande etiketter, minskade tillsatser och minskad påverkan på miljön. I denna bloggpost kommer vi att diskutera skillnaderna mellan dessa vintyper, hur de definieras och annan vin-nyttig när man väljer och njuter av dem.

1. Naturvin, biodynamiskt vin och ekologiskt vin - vad är skillnaden?

När vi talar om naturvin, biodynamiskt vin och ekologiskt vin är det lätt att känna sig förvirrad över vad som skiljer dem åt. Här är en kort överblick över varje typ:

Naturvin

Det finns ingen övergripande certifiering för just naturvin därför blir definitionen lite luddig, men det finns några hållpunkter som producenterna eftersträvar. Odlingen är ofta ekologisk, druvorna handskördade, sulfiter används så lite som möjligt och för jäsning används vildjäst. Detta innebär att vinet får jäsa med hjälp av naturliga jästceller som finns på druvorna eller i luften. Naturvin görs ofta av småskaliga vinproducenter som använder traditionella metoder och låter naturen göra jobbet med så lite påverkan från människan som möjligt. Eftersom naturvin görs utan tillsatser kan det vara mer oprecist i smaken och kan variera från batch till batch. Typiska karaktärsdrag är att vinet ofta är grumligt efter som det inte filtrerats. Vinet har ofta en pigg syra, aromer av stall och en viss oxidativ framtoning.

(Tyvärr finns inge officiel märkning för naturvin)

Biodynamiskt vin

Biodynamiskt vin görs också utan tillsatser, men det går ännu längre än naturvinet genom att följa principerna för biodynamisk jordbruk. Vinproducenterna använder åtta olika naturpreparat som förbereds i kohorn för att sedan spridas över rankorna. Denna process ska göra rankorna friska och starka. Inom den biodynamiska läran används även en speciell astrologisk kalender för att guida när saker ska ske. Kalendern tar hänsyn till månens faser och andra kosmiska händelser. Flummigt? Lite.

Märkning för biodynamiskt vin

Ekologiskt vin

3,5% av vinodlingsarealen var ekologiska under 2018. Ekologiskt vin produceras utan användning av kemiska bekämpningsmedel och konstgödsel. Istället används naturgödsel och för bekämpning används kalk, svaveloxid, tamfåglar och andra insekter för att minska risken för sjukdom och skadedjur. För att ett vin ska få kallas ekologiskt krävs att tillverkningen och odlingen av vindruvorna uppfyller vissa krav, och innan en vingård kan certifieras som ekologisk krävs en tre år lång konverteringsperiod då produktionen ställs om. Systembolaget kräver en certifiering från en oberoende organisation för att märka ut ett vin som ekologiskt.

Märkning för ekologiskt vin

2. Historien bakom naturvin, biodynamiskt vin och ekologiskt vin

Naturvin, biodynamiskt vin och ekologiskt vin har alla en lång historia. Naturvin har funnits sedan antiken, då människor gjorde vin med minimal intervention. Biodynamiskt jordbruk utvecklades av filosofen och forskaren Rudolf Steiner på 1920-talet. Steiner ansåg att jorden och människor är förbundna och att det var nödvändigt att arbeta med naturen för att skapa en hälsosam miljö. Ekologiskt jordbruk har också funnits i århundraden, men det var inte förrän 1960-talet som det började få mer uppmärksamhet. Idag är alla tre typerna av vinproduktion populära över hela världen.

3. Fördelarna med naturvin, biodynamiskt vin och ekologiskt vin?

Att minska mängden kemiska bekämpningsmedel är oftast bra för djur och människor som kommer i kontakt med vinrankorna, det ökar även den biologiska mångfalden. Gällande konsumenten är det så pass små mängder så det gör varken till eller från om det är ekologiskt eller ej, utifrån en hälsomässigt perspektiv handlar det mer om hur mycket du dricker. Men det visste du säkert redan. En annan fördel är att många tycker att dessa viner är goda.

4. Vad man ska tänka på när man väljer och njuter av naturvin, biodynamiskt vin och ekologiskt vin

När du väljer och njuter av naturvin, biodynamiskt vin eller ekologiskt vin är det viktigt att tänka på några saker. Först och främst bör du göra din forskning och välja en pålitlig producent som är certifierad för att göra det specifika vinet. Det är också viktigt att förstå vilken typ av vin du föredrar och vad som passar din smak. Naturvin kan som sagt vara lite speciellt i smaken och variera mycket. Så att prova många olika varianter för att hitta vad just du gillar är ofta en bra idé.

Skål!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Genom att prenumerera godkänner du att Vinakademin hanterar dina personuppgifter.
Tack! Du har fått en bekräftelse skickat till din mail.
Något gick fel. Försök igen.
Prenumerera på vårt nyhetsbrev för de bästa vintipsen!
Genom att prenumerera godkänner du att Vinakademin hanterar dina personuppgifter.
Tack! En bekräftelse har skickats till din email.
Något gick fel. Försök igen.