Bästa vin och chark matchen!

Publicerad
December 11, 2023

Innehåll

 • Grovt uppdelat finns det två typer av charkuterier - hel muskel (ofta lufttorkad skinka) och korv (ofta salami)
 • Många tänker spontant att chark ska matchas med tunga röda viner, men det är inte självklart!
 • Lufttorkad skinka: Vi föreslår att du väljer ett friskt och lätt vin. Som en mousserande Cava, Prosecco eller Champagne. Vill du ha rött? Sikta på en Lambrusco eller pinot noir.
 • Salami: Har du en mildare salami så välj en lättare cabernet franc eller pinot noir. En salami med mer hetta bör undvika tanniner, välj istället ett fruktigare vin med mer restsötma gjort på druvan gewurztraminer eller zinfandel. En rökigare salami matchar du bäst med ett Piemonte vin på druvan nebbiolo eller barbera, alternativt Chianti Classico från Toscana.
 • Att tänka på: Balansen är nyckeln, "What grows together, goes together" och våga följ dina egen preferens

Att matcha vin och charkuterier

Vin och charkuteri är en himmelsk matkombination, men hur många gånger har man inte kliat sig i huvudet över vilket vin man ska välja till sin chark? I detta blogginlägg kommer vi att utforska konsten att matcha vin och chark och ge tips och förslag för att höja din matchning till nästa nivå!

Charkuteri är en mångsidig och läcker kulinarisk tradition som omfattar en mängd olika lufttorkade och inlagda kött. Generellt går det att dela upp chark i två stora kategorier: hel muskel (som lufttorkad skinka) och korv (som salami). Här under kommer våra tips på vilket vin du kan välja till en specifika chark och varför de matchar bra ihop!

 1. Lufttorkad skinka: Denna delikata, tunt skivade skinka har en något söt, salt och smörig smak. Här hittar vi skinkor som Prosciuto Di Parma, Jamon Serrano och Iberico. Generellt till dessa skinkor så välj gärna ett lätt och friskt vin. Till skillnad från vad många tror funkar det utmärkt med ett vitt vin. Prova gärna ett vitt vin på druvan pinot grigio eller ett torrt mousserande vin som Prosecco, Cava eller Champagne. Vinets syrlighet kompletterar rikedomen av fett och salt i skinkan. En god kombination som man kanske inte ser lika ofta är serrano tillsammans med ett spanskt torrt rosévin på druvan garnacha- även det en gömd diamant. Vill man ha rött så siktar på ett lätt och bärigt vin, förslagsvis på druvan pinot noir, eller varför inte det mousserande röda vinet Lambrusco från Emilia-Romagna. Att matcha Prosciutto Di Parma med Lambrusco följer devisen "What grows together, goes together!".
 2. Salamisorter: Dessa godingar kan variera från milda till kryddig. Här hittar vi sorter som Chorizo, Saucisson och Finocchino. För mildare salami är ett lättare rött vin på druvan pinot noir eller en mjukare cabanet franc svårslaget. Önskar du vitt så testa gärna ett friskt och fruktigt vin på druvan riesling. För salami med mer hetta bör man passa sig för viner med mycket tanniner då dessa förstärker varandra. Överväg istället ett vin med något mer sötma och fruktighet för att balansera hettan som t.ex. ett rött vin på druvan zinfandel eller ett vitt vin på druvan gewurztraminer alternativt en riesling av sorten spätlese. Om det är rökig chark du är ute efter så testa gärna ett rött vin från Piemonte regionen antingen på druvan nebbiolo eller barbera alternativt Toscanare som Chianti Classico. Påtal om nebbiolo så är tryffelsalami och nebbiolo en populär kombination, att både vinet och salamin innehåller smak av tryffel gör att de kompletterar varandra utmärkt.

Riktlinjer för parning

När du parar vin och charkuteri finns det några allmänna riktlinjer att ha i åtanke:

 1. Balans är nyckeln: Målet är att skapa en harmoni mellan vinet och charken. Därför försöker vi följa riktlinjer som att matcha hetta med sötma, syra med fett och smakrikt med smakrikt.
 2. Tänk på regionala matchningar: Överväg att para viner och charkuteri från samma region. Till exempel kan du prova en spansk Cava med spansk Serrano eller italiensk vin som Lambrusco med italiensk Parma. Detta kallar vi regionala smaksynergier!
 3. Glöm inte tillbehören: Tillbehör som bröd, kex, oliver, nötter och ostar kan spela en betydande roll i den övergripande parningen. Se till att även dessa element kompletterar ditt vin och charkuterival. Behöver du tips på hur man matchar vin och ost. Klicka HÄR!
 4. Personliga preferenser är viktigast: Dina smakpreferenser är unika. Vad du gillar kanske inte är detsamma som någon annan. Tveka inte att experimentera och hitta kombinationer som kittlar dina smaklökar.

Slutsats

Att matcha vin och chark kan vara en underbar resa men ibland utmanande. Vi hoppas att denna text kan ge lite inspiration och vara en hjälpreda i matchningsdjungeln. Glöm inte bort att huvudmålet är att njuta och ha kul. Så, dra upp din favoritflaska, sätt ihop en lockande charkuteribricka, bjud över någon du tycker om och njut av läckra kombos. Skål!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Genom att prenumerera godkänner du att Vinakademin hanterar dina personuppgifter.
Tack! Du har fått en bekräftelse skickat till din mail.
Något gick fel. Försök igen.

Relaterade viner

Inga sökträffar.
Prenumerera på vårt nyhetsbrev för de bästa vintipsen!
Genom att prenumerera godkänner du att Vinakademin hanterar dina personuppgifter.
Tack! En bekräftelse har skickats till din email.
Något gick fel. Försök igen.