Påskviner som leder till en hoppfull helg!

Publicerad
April 4, 2023

Innehåll

  • Till lammet & köttbullarna: Lunadoro Pagliareto Vino Nobile di Montepulciano - Årets Nobelvin 2019 eller Jean-Claude Boisset Bourgogne Pinot Noir Les Ursulines
  • Till laxen: Gustave Lorentz Riesling Réserve eller Leth Grüner Veltliner Familien Reserve
  • Till sill & ägg: Skippa vinet och välj det traditionsenliga

Vin till påskens klassiker

Påsken står för dörren, och om du är som vi drömmer du redan om korgar fulla av chokladharar, kokta ägg, och såklart, några läckra viner att skölja ned allt med. Men med så många alternativ där ute kan det vara svårt att veta var man ska börja. Oroa dig inte, vi har förslag på viner som ger dig en hopfull helg!

Till lamm & köttbullar

Lunadoro Pagliareto Vino Nobile di Montepulciano - Årets Nobelvin 2019! Detta fantastiska toskanska röda vin är gjord av Sangiovese druvor, lagrats minst två år på franska ektunnor, tonneaux, samt på barriquer. Efter buteljering lagras det ytterligare minst ett halvår hos producenten. Vinet har en rik och kryddig smak med toner av röda frukter, choklad och läder. Det är en perfekt följeslagare till den traditionella lammsteken och köttbullarna. Så om du vill lägga till en extra touch och elegans till din påskmiddag, servera en flaska av Lunadoro Pagliareto Vino Nobile di Montepulciano. Ett vin som kommer att imponera på dina gäster och ta din påskfest till nästa nivå.

Önskar du något mildare rekommenderar vi Jean-Claude Boisset Bourgogne Pinot Noir Les Ursulines som med sina mjuka tanniner och friska syra hjälper till att skära igenom rikheten i påskrätter, vilket gör det till en utmärkt matchning för det mesta på påskbordet. Vinet är tillverkat av 100% pinot noir, vilket ger det en härlig balans mellan fruktighet och komplexitet. På näsan känner man aromer av röda bär, körsbär och en antydan av jordighet. På gommen är vinet lätt och silkeslent med smaker av hallon, körsbär och subtila toner av kryddor.

Lax

Till laxen rekommenderar vi Gustave Lorentz Riesling Réserve som är ett perfekt val för att matcha med påskbordets fiskrätter. Denna Riesling från Alsace regionen i Frankrike har en frisk och fruktig smak med toner av citrus, gröna äpplen och mineraler.  Vinet är också ett utmärkt val för de som vill njuta av en aperitif medan man väntar på gästerna. För dem som vill ha något som matchar en pepprigare eller mer kryddad fisk, rekommenderar vi istället Leth Grüner Veltliner Familien Reserve från Österrike. Detta torra och kryddiga vitvin har en härlig balans av fruktighet och pepparighet och är en perfekt matchning till kryddigare fiskar på påskbordet.

Sill & ägg?!

Vi vågar påstå att du kommer stöta på nationens kronjuvel - sill. Hur mycket vi än hatar att erkänna det bör du undvika dricka vin till den inlagda sillen. Samma sak när det kommer till påskens huvudperson (inte Jesus) äggen! Det går säkert för den skickliga att träffa rätt men det finns att överhängande risk för magplask och korsfästning. Välj istället en god lager och kanske en nubbe akvavit.

Skål för god mat, goda viner och trevligt sällskap.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Genom att prenumerera godkänner du att Vinakademin hanterar dina personuppgifter.
Tack! Du har fått en bekräftelse skickat till din mail.
Något gick fel. Försök igen.

Relaterade viner

Prenumerera på vårt nyhetsbrev för de bästa vintipsen!
Genom att prenumerera godkänner du att Vinakademin hanterar dina personuppgifter.
Tack! En bekräftelse har skickats till din email.
Något gick fel. Försök igen.