Allt du behöver veta om Tysklands mest populära kvalitetskategori Prädikatswein

Publicerad
April 19, 2023

Innehåll

• Tysklands har fyra olika kvalitetkategorier: Prädikatswein, Qualitätswein, Landwein och Tafelwein.

• Prädikatswein är det högsta och mest populära kvalitetskategorin.

• Vinerna i Prädikatswein kategoriserar utifrån mustvikt och går från lägst mustvik till högst i följade ordning: Kabinett, Spätlese, Auslese, Beerenauslese, Trockenbeerenauslese och Eiswein.

Precis som många andra länder har tyskarna sin egen kvalitetskategori för att kategorisera vin. Den högsta och mest populära kvalitetskategorier är Prädikatswein, under den kommer Qualitätswein, Landwein och sist Tafelwein. För att kategoriseras under Prädikatswein får endast en druvsort användas och det är inte tillåtet att tillsätta socker (Chaptalisering). Utöver ovan nämnda kan det vara bra att veta att kategoriseringen sker utifrån mustvikt, alltså hur mycket socker det är i druvan. Nedan följer de sex olika Prädikaten från lägst mustvikt till högst:

Kabinett: Viner som tillhör kabinett är ofta lätta i kroppen med hög syra och aromer av grön frukt och citrus.

Spätlese: I denna kategori ökar mustvikten något, vinerna blir ofta sötare med toner av citrus och exotiskt frukt. Här får även vinerna mer kropp.

Auslese: Viner som tillhör Auslese kan fortsatt klassas som torra men många viner blir mer åt det söta hållet. Aromerna som du kan hitta här är exotisk frukt som  mango och ananas.

Beerenauslese (BA) & Trockenbeerenauslese(TBA): Dessa viner klassas som söta viner där Trockenbeerenauslese är nummer ett i den tyska kvalitetsklassen. Som tidigare beskrivits ökar mustvikten ju högre upp i predikaten vi rör oss och i BA och TBA är mustvikten väldigt hög. Hur får man en sådan hög mustvikt undrar du? Nummer ett är att druvorna skördas väldigt sent, så sent att de nästa blir som russin. Nummer två är att druvor angripas av ädelröta. Ädelröta tänker du, det låter ju inte bra? Men ack så fel! Svampen ädelröta leder leder faktiskt till högre mustvikt!  Detta genom att ädelröten leder till högre permeabilitet, alltså hur mycket vatten som skalet släpper igenom. Släpper skalet igenom mer vatten så kommer druvan bli än mer söt. Utöver att druvan blir mer söt så blir den även mindre (tänk er ett russin kontra en vanliga vindruva) vilket gör att vinproducenten behöver betydligt mer vindruvor för att få fram en flaska vin vilket såklart leder till att priset för vinet går upp.

Eiswein: Här har vi en liten specialare! Eiswein (isvin), produceras genom att odlaren låter hälsosamma druvor vara kvar fram till vintern. Sedan skördas och pressas druvorna när vattnet i druvorna har fryst till iskristaller. Att pressa druvorna när delar av dem är frysta leder till ett mer koncentrerat och sötare vin.

Det var allt vi hade om den intressanta kvalitetskategorin Prädikatswein. Så nästa gång du är på flaskbanken på jakt efter en tysk flaska håll utkik efter de olika kvalitetskategorierna!

Prost!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Genom att prenumerera godkänner du att Vinakademin hanterar dina personuppgifter.
Tack! Du har fått en bekräftelse skickat till din mail.
Något gick fel. Försök igen.
Prenumerera på vårt nyhetsbrev för de bästa vintipsen!
Genom att prenumerera godkänner du att Vinakademin hanterar dina personuppgifter.
Tack! En bekräftelse har skickats till din email.
Något gick fel. Försök igen.