Vad är Beaujolais Nouveau?

Publicerad
November 12, 2023

Innehåll

  • Beaujolais Nouveau började under 1800-talet i Beaujolais-regionen
  • Beaujolais Nouveau tillverkas på druvan gamay genom kolsyrejäsning
  • Vinet karakteriseras av att vara ungt och friskt med toner av rödabär, viol, godis och skumbanan
  • Matcha vinet med vitmögelostar, charkuterier, fågel, fisk eller grillade grönsaker

Le Beaujolais Nouveau est arrivé

Inom vinets värld finns det få händelser som är så efterlängtade som släppet av Beaujolais Nouveau. Detta livliga och josiga vin är mer än bara en dryck; det är en hyllning till livet, vänskap och skördesäsongen från hjärtat av Frankrike. Följ med oss på en resa för att upptäcka historien, de unika egenskaperna och den bestående charmen hos Beaujolais Nouveau.

Historian

Beaujolais Nouveau härstammar från den pittoreska Beaujolais-regionen i Frankrike som ligger i södra Bourgogne. Denna vintradition började som en lokal fest för att fira slutet av druvskörden i slutet av 1800-talet. Lokala vinproducenter skapade detta lätta, fruktiga vin från druvsorten Gamay, med avsikt att njuta av resultatet av sitt arbete innan årets slut. Det var dock inte förrän på 1950-talet som seden blev kommersiell och internationell. Under 60-talet myntades den populära meningen Le Beaujolais Nouveau est arrivé och den tredje torsdagen i november utsågs officiellt som "Beaujolais Nouveau-dagen." Under 80-talet var framgången för Beaujolais Nouveau ett faktum och man hittade vinerna i både Japan och Australien. Under 00-talet slog pendeln över och vinvärlden var trötta på unga och fruktiga viner och ville istället ha ekfatslagrade kraftpaket. För att sedan mot slutet av 2010, i samma veva som naturvinerna började växa i populariteten, ökade intresset och Beaujolais är återigen på allas läppar.

Smaken och tillverkning

Beaujolais Nouveau utmärker sig från andra viner med sina unika egenskaper. Vinet framställt genom en process som kallas koldioxidmaceration (kolsyrejäsning). Kolsyerjäsning innebär att hela klasar läggs i en syrefattig tank, druvorna i botten krossas och börjar en naturlig jäsning genom jästen på skalen. Vid jäsning bildas kolsyra vilket i sig skapar en intracellulär jäsning i resterande druvor - druvorna jäser alltså inifrån! Jäsningprocessen tar bara några dagar och skalmacerationen blir kort och leder till ett yppigt, friskt och lätt rödvin.

Vinerna ska drickas svala och unga, lagring bör inte övergå 6-12 månader. Vinet har en ljusa, livliga färg som påminner om strålande lila eller rubin. På näsan kan du förvänta dig en bukett av röda frukter, som körsbär, jordgubbar och hallon tillsammans med de klassiska dofterna skumbanan och viol. På gommen fortsätter aromerna av färska röda bär, blommig viol, toner av godis och såklart skumbanan. En alkoholhalt vanligtvis runt 12 % och mediumsyra gör Beaujolais Nouveau till ett lättdrucket vin som gärna får drickas kring 12-15 grader.

Festligheter

Beaujolais Nouveau är mer än bara ett vin; det är en internationell fest. Den årliga lanseringen av detta vin präglas av fester och evenemang över hela världen. I Frankrike börjar dessa firanden ofta vid midnatt med uppkorkningen av de första flaskorna och pågår långt in på tidiga morgontimmar. Det är inte ovanligt att se restauranger och vinbutiker arrangera speciella provsmakningsevenemang, och människor samlas för att dela upplevelsen av säsongens första klunk.

Matparning

Beaujolais Nouveau passar bra till en mängd olika rätter. Dess lätta, fruktiga karaktär kompletterar både traditionell fransk mat och internationella favoriter. Beaujolais passar fint med:

  1. Charkuterier: Beaujolais Nouveaus fruktighet passar bra med lufttorkat kött, som prosciutto och salami.
  2. Fågel: Grillad kyckling, kalkon eller ankrätter gynnas av vinets friska syra.
  3. Ostar: Mjuka, krämiga ostar som Brie eller Camembert harmonierar med vinets fruktighet.
  4. Fisk: Beaujolais Nouveaus lätthet och syra gör det till ett utmärkt val för att para med köttigare fiskar som lax eller marulk

Slutsats

Beaujolais Nouveau, det livliga festvinet! Dess glada lansering varje november är en påminnelse om de enkla och ljuvliga vinet som är perfekt att dela med vänner och familj. Så oavsett om du är en vinkonnässör eller en avslappnad entusiast, missa inte chansen att höja ditt glas och skåla för Beaujolais Nouveau. Ett förtjusande och fruktigt vin full med charm. Skål!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Genom att prenumerera godkänner du att Vinakademin hanterar dina personuppgifter.
Tack! Du har fått en bekräftelse skickat till din mail.
Något gick fel. Försök igen.
Prenumerera på vårt nyhetsbrev för de bästa vintipsen!
Genom att prenumerera godkänner du att Vinakademin hanterar dina personuppgifter.
Tack! En bekräftelse har skickats till din email.
Något gick fel. Försök igen.