Från Chablis till Beaujolais: Upptäck vinerna från det anrika Bourgogne

Publicerad
April 13, 2023

Innehåll

  • De sex största underregioner i Bourgogne är: Chablis, Cote de Nuits, Cote de Beaune, Cote Chalonnaise, Maconnais och Beaujolais
  • Alla regioner är kända för olika druvor och har sina egna appellationer

Bourgogne är en region i östra Frankrike som är känd för att producera några av världens finaste viner. Regionen är uppdelad i flera underregioner, var och en med sin unika terroir och stil av vin.

  1. Chablis: Beläget i den nordligaste delen av Bourgogne är Chablis känt för sina friska, mineraldrivna vita viner gjorda på Chardonnay. Regionen är uppdelad i fyra appellationer: Chablis, Petit Chablis, Chablis Premier Cru och Chablis Grand Cru.
  2. Cote de Nuits: Beläget i den norra delen av Cote d'Or ligger Cote de Nuits som är känt för att producera några av de finaste pinot noir vinerna i världen. Regionen är hem till flera välkända appellationer, inklusive Gevrey-Chambertin, Chambolle-Musigny och Vosne-Romanee.
  3. Cote de Beaune: Beläget i den södra delen av Cote d'Or ligger Cote de Beaune som är känt för att producera några av de finaste chardonnay vinerna i världen. Regionen är hem till flera välkända appellationer, inklusive Meursault, Puligny-Montrachet och Chassagne-Montrachet.
  4. Cote Chalonnaise: Beläget söder om Cote de Beaune ligger Cote Chalonnaise som är känt för att producera högkvalitativa pinot noir och chardonnay viner till ett mer överkomligt pris. Regionen är hem till flera välkända appellationer, inklusive Mercurey, Givry och Rully.
  5. Maconnais: Beläget söder om Cote Chalonnaise ligger Maconnais som är känt för att producera högkvalitativa chardonnay viner. Regionen är hem till flera välkända appellationer, inklusive Pouilly-Fuisse, Saint-Veran och Macon-Villages.
  6. Beaujolais: Beläget söder om Maconnais ligger Beaujolais som är känt för att producera lätta, fruktiga röda viner gjorda på gamay druvan. Regionen har flera olika appellationer, som Beaujolais, Beaujolais Villages och Beaujolais Crus.

Övergripande differentieras underregionerna i Bourgogne av de typer av druvor som odlas och de stilar av vin som produceras. Chablis är känt för sina mineraldrivna chardonnay viner, medan Cote de Nuits är berömt för sina komplexa pinot noir viner. Cote de Beaune producerar några av världens bästa chardonnay viner, medan Cote Chalonnaise är en mer överkomlig region som producerar högkvalitativa pinot noir och chardonnay viner. Maconnais är specialiserat på högkvalitativa chardonnay viner, medan Beaujolais är känt för sina lätta, fruktiga röda viner gjorda på gamay druvan.

Så vare sig du är en vinentuisiast eller mest bara tycker vin gott så har Bourogne garanterat något för dig. Hoppas inlägget var till belåtenhet.

Eder tjänare,

Vinakademin

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Genom att prenumerera godkänner du att Vinakademin hanterar dina personuppgifter.
Tack! Du har fått en bekräftelse skickat till din mail.
Något gick fel. Försök igen.

Relaterade viner

Inga sökträffar.
Prenumerera på vårt nyhetsbrev för de bästa vintipsen!
Genom att prenumerera godkänner du att Vinakademin hanterar dina personuppgifter.
Tack! En bekräftelse har skickats till din email.
Något gick fel. Försök igen.