Utforska det rika arvet av portugisiska viner: En resa genom druvsorter och vindistrikt

Publicerad
July 18, 2023

Innehåll

  • Vinho Verde ligger i norra Portugal och är känt för sina pärlande ungdomliga viner som kan vara både röda och vita
  • Dourodalen är känt för att producera några av Portugals finaste viner. Beryktat för sin produktion av portvin men också hem för bordsviner som görs av inhemska druvsorter som Touriga Nacional
  • Dão-regionens höga höjd och granitjord leder till eleganta och komplexa viner. Berömt för sina röda viner, huvudsakligen tillverkade av den ädla druvsorten Touriga Nacional och de vita vinerna på druvan Encruzado
  • Alentejo har ett torrt klimat och är känt för att producera fylliga och kraftfulla viner. Härifrån kommer även Vinho de Tahla som är ett DOC-märkt vin jäst på Amforor tillsammans med skalen.
  • Bairrada är ett kustnära vindistrikt känt för sin unika druva Baga. På senare år har Bairrada också fått erkännande för sina mousserande viner
  • Algarve är det sydligaste området som är känt för sina stränder men producerar även turistvänliga viner

Portugal 

Portugal, ett land med en lång och anrik vinmakning historia, har blivit en dold skatt inom vinvärlden. Med sin mångfald av mikroklimat, inhemska druvsorter och långa historia av vinmakning traditioner erbjuder Portugal ett otroligt utbud av viner som fascinerar både vinexperter och entusiaster. I den här artikeln tar vi dig med på en underbar resa genom de typiska vinerna, framstående druvsorterna och berömda vindistrikten i Portugal. 

Vinho Verde

Låt oss börja vår utforskning i det frodiga och gröna vindistriktet Vinho Verde som ligger i norra Portugal. Jordmånen är granit och vinerna är kända för att vara lätta och pärlande. Vinho Verde betyder “grönt vin” och görs på inhemska gröna druvsorter som alvarinho, loureiro och pederna eller de röda druvsorterna  vinhao och espadeiro. Namnet “grönt vin” syftar alltså inte på druvfärgen utan att vinet är ungt, en "gröngöling" som vi säger i Sverige. Vinerna kännetecknas av sin uppfriskande syra, subtila bubblighet och livliga smaker av citrusfrukter och tropiska frukter. Ofta tillsätts lite kolsyra vilket gör vinerna lätt bubblande. Perfekt för varma sommardagar och ett bra alternativ för den som söker en frisk och sprudlande vinupplevelse. 

Dourodalen/Porto 

Vi fortsätter österut och når den majestätiska Dourodalen, känt för att producera några av Portugals finaste viner. Beryktat för sin produktion av portvin men också hem för bordsviner som görs av inhemska druvsorter som Touriga Nacional, Touriga Franca och Tinta Roriz. Dessa kraftfulla röda viner präglas av rika fruktiga smaker och fasta tanniner. 

Dão

Vi rör oss söderut om Dourodalen och når Dão-regionen. Här bidrar hög höjd och granitjordar till produktionen av eleganta och komplexa viner. Dão är berömt för sina röda viner, huvudsakligen tillverkade av den ädla druvsorten Touriga Nacional, som ger blommiga aromer och friska viner med smaker av mörka bär. Även fast man använder samma druva, touriga nacional, i både Dão och Dourodalen/Porto blir det två olika viner. Då det regnar mer och rankorna är på högre höjd i Dão blir vinerna friska och elegantare medan de i Dourodalen/Porto där det är varmare  och rankorna växer i stenig skifferjord blir vinerna strävare och mer aromatiska. Encruzado, en lokal vit druva, ger aromatiska och lagrings värda vita viner med en viss nötighet. Inte ovanligt att dessa viner lagras på ekfat.

Alentejo

När vi fortsätter söderut når vi de vidsträckta slätterna i Alentejo-regionen. Med sitt varma och torra klimat är Alentejo känt för att producera fylliga och kraftfulla viner. Regionen utmärker sig i både röda och vita viner och använder inhemska druvsorter som Trincadeira, Aragonez och Alicante Bouschet för röda viner, samt Antão Vaz och Arinto för vita viner. Alentejo-röda viner imponerar med intensiva fruktiga smaker, sammetslena tanniner och en harmonisk balans, medan de vita vinerna visar upp fräschör, komplexitet och toner av tropiska frukter. Härifrån kommer även Vinho de Tahla som från 2010 är DOC-märkt och vinet jäser på Amforor tillsammans med skalen.

Bairrada

Vår resa tar oss till Bairrada, ett kustnära vindistrikt känt för sin unika druva Baga. Baga producerar strukturerade och långlivade röda viner som kännetecknas av fasta tanniner, hög syra och smaker av mörka bär och jordiga undertoner. På senare år har Bairrada också fått erkännande för sina mousserande viner, ofta tillverkade enligt den traditionella metoden, vilket erbjuder ett uppfriskande alternativ till de röda vinerna. 

Algarve

Vi avslutar på de sydligaste breddgraderna - Algarve! Där vi av en händelse befinner oss just nu! Området är mest känt för sina fantastiska stränder och turistattraktioner, men det finns en vinindustri som erbjuder turistvänliga viner. Algarves vinproducenter experimenterar med olika druvsorter för att utveckla viner som speglar regionens karaktär och terroir. En av de mest framstående druvorna i Algarve är Negra Mole, som ger viner med en distinkt fruktig smak och en lätt kryddig ton. Dessutom odlas även internationella druvsorter som Syrah, Alicante Bouschet och Verdelho, vilka skapar spännande och smakrika viner. 

Sammanfattning

Portugals vinscen är en mångfaldig berättelse vävd av tradition, terroir och passionerat hantverk från vinmakare. Från det friska och sprudlande Vinho Verde till de djärva och långlivade röda vinerna från Dourodalen, har varje vindistrikt i Portugal sin egen distinkta karaktär och inhemska druvsorter. Att utforska Portugals viner är ett äventyr som avslöjar rikedomen och mångfalden i landets vintraditioner. Så njut av en resa genom Portugal och upptäck dess fantastiska vinvärld. 

Saúde!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Genom att prenumerera godkänner du att Vinakademin hanterar dina personuppgifter.
Tack! Du har fått en bekräftelse skickat till din mail.
Något gick fel. Försök igen.

Relaterade viner

Inga sökträffar.
Prenumerera på vårt nyhetsbrev för de bästa vintipsen!
Genom att prenumerera godkänner du att Vinakademin hanterar dina personuppgifter.
Tack! En bekräftelse har skickats till din email.
Något gick fel. Försök igen.