Sauvignon Blanc

Vad är Sauvignon Blanc?

Sauvignon Blanc är en druva som i Sverige hamnat i skuggan bakom riesling och chardonnay. Vilket är märkligt för internationellt sett är Sauvignon Blanc en av de mest namnkunniga druvorna, känd för sin rena, krispiga och uppfriskande smak. Sauvignon Blanc gillar när det är lite kallare, då gör den sig bäst. Kylan leder druvan mognar långsammare vilket ger vinet krispighet och fräschör. Druvor från ett mer milt klimat kan fatlagras eller blandas. Du kanske har hört ordet Bordeaux-bladning? Det är en blandning mellan druvorna Sauvignon Blanc,  Sèmillion och Muscadelle vilket ofta blir en sötare vin. Om durvan varit i ett alldeles för varmt klimat så blir inte vinet någon höjdare utan smakar syltigt.

Hur smakar Sauvignon Blanc?

Sauvignon Blanc är ofta väldigt aromatiskt med en hög syra och medium kropp. Aromerna påminner ofta om grön frukt, grönsaker och örter. Du kan läsa mer om WSET smakguide under resurser.

• Primäraromer är ofta citrusfrukt, krusbär, sparris, svartvinbärsblad. Om klimatet är varmare kan det eventuellt finnas smaker som påminner som stenfrukterna persika och passionsfrukt.

• Sekundäraromer från tillverkningsprocessen finner du sällan i Sauvignon Blanc . I vissa fall kan vinet ekfatslagras vilket ger smaker av vanilj och lakrits.

• Tertiäraromer kommer från långtidslagring och då Sauvignon Blanc sällan passar sig bra för detta ändamål hittar du sällan dessa aromer. Vill du ha Tertiäraromer får du kika på Chardonnay eller riesling som du vi också skrivit en guide om.

Var odlas Sauvignon Blanc?

Fransmän har aldrig varit dåliga på att ta åt sig äran när det kommer till vart de bästa vinerna finns och vart de härstammar ifrån. Så är även fallet när det kommer till Sauvignon Blanc, om så är fallet tvistar de med alldeles för mycket tid om. Hur som görs det väldigt mycket bra Sauvignon Blanc i Frankrike och framförallt kring östra delen av Loire floden, där hittar vi Sancerre och Pouilly-Fumé. Sancerre sägs ha världens mest prestigefyllda Sauvignon Blanc och är ett området som är kul att skryta om nästa middag med svärmor.

Pratar vi Nya Världen är det väl lämpligt att börja med Nya Zeeland. Att skriva om vin och Nya Zeeland utan att nämna Marlborough hade varit tjänstefel. Här har vi ett kallare klimat som lämpar sig för Sauvignon Blanc. Vinets karaktär kan skilja sig väldigt mycket kring området men de flesta har en klassisk Sauvignon Blanc karaktär men med mer kryddighet och tydliga toner av stenfrukt. Smaker som återfinns är ofta passionsfrukt, svartvinbärsblad, krusbär, sparris.

Vi håller oss kvar i Nya Världen men rör oss lite mer väst, mer specifikt till Australien och ett område som heter Adelaide Hills. Adeladie Hills ligger i södra delen av Australien och göra klockrena Sauvignon Blanc viner, kända för sin intensiva fruktighet och rena smak.

Sydafrika mest odlade druva? Sauvignon Blanc! Vinerna brukar antingen vara skarpa och fruktdrivna eller så tillverkas de via bordeaux-metoden och tillsätter ek. Att tillsätta ek gör vinerna mer runda och brödiga. Två kända område är Constantia och Elgin.

Börjar du bli trött på läsa om Sauvignon Blanc och Nya Världen? Bra för nu kommer våra sista rader om dessa Underdogs. En Sauvignon Blanc från USA som lagrats på fat kallas fumé blanc och ska du sikta på vin från Chile så gör även dem premium Sauvignon Blanc, det mest kända området är Casablanca. SÅ! Nu hoppas vi att detta inlägg kan vara "The beginning of a beautiful friendship" mellan dig och en druva som förtjänar mer uppmärksamhet.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev för de bästa vintipsen!
Genom att prenumerera godkänner du att Vinakademin hanterar dina personuppgifter.
Tack! En bekräftelse har skickats till din email.
Något gick fel. Försök igen.